15
May
2014
Zvanično predstavljen e-learning sistem obuke državnih službenika PDF Print
User Rating: / 0
PoorBest 

U Sarajevu je 8. maja/svibnja 2014. godine predstavljen program učenja na daljinu, e-learning sistem obuke državnih službenika institucija Bosne i Hercegovine, koji uvodi Agencija za državnu službu BiH. Podršku realizaciji pruža Vlada Savezne Republike Njemačke, u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, kojeg provodi Njemačko društvo za međunarodnu suradnju – (GIZ).

Agencija za državnu službu BiH pripremila je uvođenje novih tipova obuke državnih službenika: webinar (učenje na daljinu preko interneta u realnom vremenu), e-learning (učenje na daljinu preko interneta uz pomoć predavača), te e-learning na zahtjev (učenje preko interneta u okviru kojega polaznik sam određuje ritam učenja). Dosad su završena četiri kursa: Mobbing, Uvod u upravljanje kvalitetom, Uvod u strateško planiranje i Uvod u e-upravu.

IMG 6919 IMG 6941

Također je završen i razvoj Informacionog sistema za elektronsko upravljanje procesom organizacije obuke (Training Management System – TMS), koji će osigurati punu automatizaciju cijelog procesa realizacije obuke.

„Proces implementacije informacionog sistema za elektronsko upravljanje procesom organizacije obuke predstavlja značajan kvalitativni iskorak u procesu reformi javne uprave, konkrentno u procesu obuke javnih službenika“, istakao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

“U stalnoj potrazi za najboljim metodama realizacije obuke i razvoja državnih službenika Agencija za državnu službu BiH, uz veliku pomoć njemačkog GIZ-a, uvodi učenje na daljinu i elektronsko učenje kao podršku i nadopunu dosadašnjem klasičnom načinu obuke – obuke u učionici. Nije više pitanje hoćemo li, nego samo kada ćemo usvojiti nove tehnologije. Vjerujem da će znanja i vještine koje programima elektronskog učenja postaju dostupnije državnim službenicima na njihovim radnim mjestima u svim krajevima države učiniti njihov rad kvalitetnijim, na dobrobit građana i privrede.”

 

IMG 6948

IMG 6953

Kako je rekao Reinhard Lüke, rukovodilac Programa jačanja javnih institucija ispred GIZ-a, kvalitetne edukacije jedan su od značajnih segmenata javne uprave:

“Jake javne institucije su cilj ovog programa jer su upravo one preduslov za dobre javne usluge i za uspješno pristupanje BiH Evropskoj uniji. Samo jake institucije i sposobni državni službenici biće u mogućnosti da prenesu postojeći zakonski okvir Evropske unije u bh. praksu. Da bi odgovorili na ove, ali i druge izazove, državni službenici će morati stalno razvijati svoje profesionalne vještine i znanja, zbog čega podržavamo Agenciju za državnu službu u uspostavljanju e-learning sistema, koji otvara nove mogućnosti za učenje.”

 

 

IMG 6956

IMG 7007

Zahvaljujući programu, polaznicima će biti dovoljan pristup računaru koji je povezan na internet, kako bi se registrirali i uključili u proces elektronskih obuka. Inače, ovaj program će u budućnosti moći koristiti i sve druge institucije koju budu imale potrebu za pružanje vlastitih obuka, a ne isključivo Agencija za državnu službu BiH, koja će i dalje nastaviti pružati edukacije na klasični način, jer učenje na daljinu predstavlja dodatni vid edukacije.

Last Updated on Friday, 16 May 2014 09:25
 

Sistem "MojKonkurs"

Sve statusne obavijesti, te informacije o terminima i rezultatima ispita u konkursnim procedurama Agencije, sistem MojKonkurs besplatno dostavlja kandidatima putem SMS-a na njihov broj mobitela, te dodatno putem elektronske pošte na e-mail adresu navedenu u prijavnom obrascu kandidata.
Primjena Okvira kompetencija je obavezujuća je za sve konkurse procedure započete nakon 01.10.2017. godine.

TMS sistem

Informacioni sistem za upravljanje procesom organizacije obuke - Vaš trening portal!

Upravljanje kvalitetom

Zajednički okvir za samoprocjenu (Common Assessment Framework – CAF)
Ovjera potpisa, rukopisa i prepisa - propisi i obrasci
Add Site to FavoritesAdd Page to FavoritesMake HomepageShare This PagePrint This PageSave Page as PDF
Back to Top
Dodaj na svoj Facebook