09
Nov
2020
Agencija za državnu službu BiH dobitnica nagrade Regionalne škole za javnu upravu PDF Štampa

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) na današnjoj ceremoniji proglašenja pobjednika prvog takmičenja javnih uprava Zapadnog Balkana dodijelila je nagradu u kategoriji eUčenja Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine.


U ovogodišnjem takmičenju fokus je bio na uspješnom odgovoru vlada Zapadnog Balkana na krizu izazvanu korona virusom. Ovaj jedinstveni poduhvat koga su inicirale ReSPA i OECD/SIGMA stimulira inovativnost i zdravu konkurentnost među javnim institucijama Zapadnog Balkana.

Agencija za državnu službu je jedina iz Bosne i Hercegovine među pobjednicima takmičenja u kojem su nagrađene one javne institucije koje su brzo i uspješno reagirale na krizu izazvanu globalnom pandemijom, kao i zbog njihove spremnosti za veliki iskorak u oblasti digitalizacije i inovacija. Nagrade su dodijeljene u kategorijama: digitalna vlada, eEkonomija, eUčenje, eZdravstvo i društvena inovativnost.

U mandatu Agencije za državnu službu, pored zapošljavanja i zaštite prava, jest i obuka i razvoj državnih službenika. Agencija je još 2013. godine, uz pomoć njemačkog GIZ-a,  implementirala najmoderniji sistem kombiniranog učenja, online i u učionici. Početkom krize u martu ove godine obuka je u potpunosti prešla online. Agencija je također angažirala svoje stručno osoblje i iskoristila svoja IT rješenja kako bi se pozitivno odgovorilo na molbu za pomoć u organizaciji edukacija Vanjskotrgovinske komore BiH. Organizirano je deset webinara na kojima su uz državne službenike bili polaznici iz privrednog sektora i akademske zajednice. U maju je Agencija otvorila javnosti i set od devet self-study kurseva praveći tako najveći MOOC na našem govornom području.

Raduje nas što su stručnjaci RESPA-e, SIGMA-e i OECD-a (ista organizacija provodi PISA testiranje) prepoznali i nagradili naš višegodišnji rad na pametnom uvođenju novih tehnologija u obrazovanju. Gergor Virant iz SIGMA-e je na današnjoj ceremonije s pravom istaknuo da je sve ovo rezultat ozbiljnog dugoročnog planiranja kao i da postignuti rezultati jesu u rangu najboljih sličnih rješenja u Evropskoj Uniji. Važna je i poruka kako javni sektor treba biti na usluzi privredi i društvu općenito. Upravo to je i bio razlog naše suradnje s VTK BiH u organizaciji webinara za njih i otvaranja javnosti svih kurseva – istaknuo je direktor Neven Akšamija.

Posljednje ažurirano ponedeljak, 09 novembar 2020 11:28
 

Sistem "MojKonkurs"

Sve statusne obavijesti, te informacije o terminima i rezultatima ispita u konkursnim procedurama Agencije, sistem MojKonkurs besplatno dostavlja kandidatima putem SMS-a na njihov broj mobitela, te dodatno putem elektronske pošte na e-mail adresu navedenu u prijavnom obrascu kandidata.
Primjena Okvira kompetencija je obavezujuća je za sve konkurse procedure započete nakon 01.10.2017. godine.

TMS sistem

Informacioni sistem za upravljanje procesom organizacije obuke - Vaš trening portal!

Upravljanje kvalitetom

Zajednički okvir za samoprocjenu (Common Assessment Framework – CAF)
Ovjera potpisa, rukopisa i prepisa - propisi i obrasci
Dodaj sajt u FavoritesDodaj stranicu u FavoritesNapravi Homepage stranicomProslijedi ovu stranicuŠtampaj ovu stranicuSpasi stranicu kao PDF
Povratak na vrh
Dodaj na svoj Facebook