Kreiraj PDF Štampaj

Da li uvjerenje o državljanstvu ima trajni karakter i šta se podrazumijeva pod važećim uvjerenjem o državljanstvu prilikom konkurisanja na oglase za prijem državnih službenika?

Datum objave:
srijeda, 10 decembar 2014
Datum zadnje revizije:
srijeda, 10 decembar 2014
Posjeta:
57988
Ocjena:
 
Glasajte:
Dobro - Loše

Odgovor

Uvjerenje o državljanstvu nema trajni karakter!

U skladu sa mišljenjem Sektora za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, broj: 06-30-2-684/14 od 25.02.2014. godine, uvjerenje o državljanstvu nema trajni karakter, jer državljanstvo može prestati po zahtjevu građanina uz ispunjavanje određenih uslova, a u određenim slučajevima i odlukom nadležnog organa. Dakle, činjenica državljanstvo je promjenljiva kategorija i niti jednim propisom u Bosni i Hercegovini, što uključuje propise entiteta i Brčko Distrikta, nije propisan neograničen rok važenja uvjerenja o državljanstvu.

Za razliku od uvjerenja o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih nema ograničen rok važenja, pa je po pitanju važenja uvjerenja o državljanstvu pogrešno pozivanje na odredbu člana 63. stav (3) Zakona o matičnim knjigama (Službene novine Federacije BiH“, broj 37/12), jer na obrascu uvjerenja o državljanstvu nije navedeno da ima neograničen rok važenja, kao što je to navedeno u obrascu izvoda iz matične knjige rođenih. Isto tako je pogrešno pozivanje na član 56. Zakona o matičnim knjigama („Službeni glasnik Republike Srpske br. 111/09 i 43/13), kojim je propisano da izvod iz matične knjige rođenih nema ograničen rok važenja.

Obzirom na naprijed navedeno, pod važećim uvjerenjem o državljanstvu podrazumijeva se uvjerenje koje nije starije od 6 mjeseci, pri čemu se navedeni rok računa od dana izdavanja uvjerenja od strane nadležnog organa (a ne od datuma ovjeravanja kopije istog) do dana predaje prijave na konkretan konkurs.

Tagovi ovog teksta

Dodaj sajt u FavoritesDodaj stranicu u FavoritesNapravi Homepage stranicomProslijedi ovu stranicuŠtampaj ovu stranicuSpasi stranicu kao PDF
Povratak na vrh
Dodaj na svoj Facebook