Kreiraj PDF Štampaj

Da li se volonterski rad priznaje u radno iskustvo?

Datum objave:
petak, 26 avgust 2011
Datum zadnje revizije:
četvrtak, 07 maj 2015
Posjeta:
64617
Ocjena:
 
Glasajte:
Dobro - Loše

Odgovor

Prilikom prijavljivanja na oglase za prijem državnih službenika, u potrebnim dokumentima se, između ostalog, traži i dokaz o traženom radnom iskustvu (ovjerena kopija uvjerenja ili potvrde da kandidat ima odgovarajuće radno iskustvo po sticanju VSS). Minimalno radno iskustvo koje se traži za najnižu poziciju državnog službenika – stručnog saradnika je godina dana od dana sticanja visoke stručne spreme (u nekim specifičnim institucijama se za istu poziciju traži i više godina radnog iskustva). Radno iskustvo ostvareno prije diplomiranja se ne uzima u obzir.

Volonterski staž se, u skladu sa odredbama Zakona o radu u institucijama BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 26/04, 7/05, 48/05, 60/10 i 32/13), a koje se primjenjuju i na državne službenike ukoliko neko pitanje nije regulisano Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, računa u pripravnički staž i radno iskustvo kao uslov za rad na određenim poslovima. Postupak prijema pripravnika i volontera regulisan je  Odlukom o uslovima i načinu prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u radni odnos u institucije Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 52/05, 102/09 i 9/15).

Tagovi ovog teksta

Dodaj sajt u FavoritesDodaj stranicu u FavoritesNapravi Homepage stranicomProslijedi ovu stranicuŠtampaj ovu stranicuSpasi stranicu kao PDF
Povratak na vrh
Dodaj na svoj Facebook