Kreiraj PDF Štampaj

Trajanje prava na plaćeno odsustvo za državnog službenika

Datum objave:
četvrtak, 25 avgust 2011
Datum zadnje revizije:
četvrtak, 25 avgust 2011
Posjeta:
48667
Ocjena:
 
Glasajte:
Dobro - Loše

Odgovor

Članom 46. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, decidno je navedeno da državni službenici imaju pravo, pored određenog broja radnih dana za godišnji odmor a zavisno od nivoa državnog službenika, i pravo na plaćeno odsustvo od pet dana u jednoj kalendarskoj godini. Budući da je ova zakonska norma važeća jer Zakon o državnoj službi u institucijama BiH još nije mijenjan povodom navedenog pitanja, iako su izmjene i dopune u postupku i njima će se obuhvatiti i pitanje plaćenog odsustva (uslovi i način ostvarivanja ovog prava), te posebno usaglašavanje trajanja plaćenog odsustva sa odredbama Zakona o radu u institucijama BiH, jasno je da državni službenik ima pravo na plaćeno odsustvo od pet dana u jednoj kalendarskoj godini (misli se svakako na pet radnih dana).

Zakon o radu u institucijama BiH, sa posljednjim izmjenama, u članu 30. stav (1) propisuje pravo zaposlenika na odsutnost s rada uz naknadu plaće do sedam radnih dana u jednoj kalendarskoj godini – plaćena odsutnost u slučaju: stupanja u brak, porođaja supruge i teže bolesti ili smrti člana uže obitelji, što znači da zaposlenici imaju veći broj dana plaćenog odsustva nego ranije (sedam umjesto pet), i samim tim veći broj dana plaćenog odsustva od državnih službenika i to sve dok izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koje su u proceduri, ne stupe na snagu.

Kako je članom 45. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH decidno propisano da se na državnog službenika primjenjuje Zakon o radu u institucijama BiH i drugi zakoni koji regulišu prava i obaveze iz radnih odnosa, osim ako ovim zakonom nije drugačije utvrđeno, a Zakon o državnoj službi u institucijama BiH u naprijed citiranoj odredbi člana 46. decidno utvrđuje trajanje plaćenog odsustva, to se ni u kom slučaju na državnog službenika ne mogu primjeniti odredbe Zakona o radu u institucijama BiH, u smislu da mu se odobri plaćeno odsustvo duže od pet dana u jednoj kalendarskoj godini.

Tagovi ovog teksta

Sistem "MojKonkurs"

Sve statusne obavijesti, te informacije o terminima i rezultatima ispita u konkursnim procedurama Agencije, sistem MojKonkurs besplatno dostavlja kandidatima putem SMS-a na njihov broj mobitela, te dodatno putem elektronske pošte na e-mail adresu navedenu u prijavnom obrascu kandidata.
Primjena Okvira kompetencija je obavezujuća je za sve konkurse procedure započete nakon 01.10.2017. godine.

TMS sistem

Informacioni sistem za upravljanje procesom organizacije obuke - Vaš trening portal!

Upravljanje kvalitetom

Zajednički okvir za samoprocjenu (Common Assessment Framework – CAF)
Ovjera potpisa, rukopisa i prepisa - propisi i obrasci
Dodaj sajt u FavoritesDodaj stranicu u FavoritesNapravi Homepage stranicomProslijedi ovu stranicuŠtampaj ovu stranicuSpasi stranicu kao PDF
Povratak na vrh
Dodaj na svoj Facebook